عمل جراحی زیبایی شکم (ابدومینوپلاستی): مزایا، عوارض و هزینه
اگر پوست اضافی یا چربی زیادی در ناحیه شکمتان وجود دارد و با رژیم لاغری سختگیرانه و ورزش مداوم نتوانستهاید آن را از بین ببرید، عمل جراحی زیبایی شکم یا در اصطلاح پزشکی ابدومینوپلاستی را به شما توصیه میکنیم. در این عمل جراحی عضلههای دیواره شکم سفت میشود و پوست و چربی اضافی برداشته میشود تا شکم صاف و تخت شود. عمل زیبایی شکم با لیپوساکشن تفاوت دارد، البته در صورتی که تمایل داشته باشید میتوانید لیپوساکشن را نیز در کنار ابدومینوپلاستی انجام دهید.
متقاضیان درمان
متقاضی جراحی زیبایی شکم باید از شرایط کلی زیر برخوردار باشد:
- برخوردار از سلامت عمومی مناسب و دارای وزن ثابت
- دارای انتظارات واقعبینانه از نتیجه جراحی زیبایی شکم
- نارضایتی از شکل شکم
- بانوانی که چند بارداری را پشت سر گذاشتهاند، میتوانند از این درمان برای سفت کردن عضلههای شکم و کاهش پوست اضافی استفاده کنند تا پس از زایمان نیز شکمی زیبا داشته باشند.
- جراحی لاغر کردن شکم روشی مناسب برای افرادی است که زمانی چاق بودند و هنوز چربی اضافی یا پوست شل و افتاده در اطراف شکمشان وجود دارد.
عمل ابدومینوپلاستی عملی است که تصمیمگیری برای انجام آن کاملاً شخصی است و باید به دلخواه خود بیمار نه تحت فشار دیگران یا برای برآورده کردن خواستههای آنان یا خودنمایی انجام شود.
انواع جراحی زیبایی شکم
ابدومینوپلاستی کامل
جراح برش بلندی را روی شکم از یک استخوان مفصل ران تا استخوان دیگر ایجاد میکند و پوست، بافت و عضلات را شکل میدهد. در این عمل جراحی ناف باید جابجا شود و گاهی لازم است که لوله تخلیه تا چند روز زیر پوست باقی بماند.
ابدومینوپلاستی جزئی
عمل جزئی (محدود) زیبایی شکم غالباً بر روی افرادی انجام میشود که زیر ناف چربی اضافی دارند. جراح معمولاً در عمل جزیی ناف را جابجا نمیکند. این نوع عمل کوچک کردن شکم حدود دو ساعت طول میکشد.
عمل جراحی زیبایی شکم در خانه پوست
مشاوره
موضوعات زیر در جلسه مشاوره قبل از جراحی مطرح میشود:
- اهداف بیمار از انجام جراحی
- ابتلا به عارضهها یا بیماریها، حساسیت دارویی و سابقه انجام درمانهای مختلف
- مصرف دارو، ویتامین، مکمل گیاهی، الکل، توتون و مواد مخدر
- سابقه جراحیهای پیشین
جراح زیبایی شکم اقدامات زیر را نیز انجام میدهد:
- ارزیابی وضعیت سلامت عمومی بیمار و بررسی بیماریهای فعلی یا وجود عاملهای خطر
- عکس گرفتن
- بحث درباره روشهای عمل
- توصیه طرح درمانی مناسب
- مطلع کردن بیمار از نتایج احتمالی عمل زیبایی شکم و عوارض یا خطرهای احتمالی جراحی
آمادگی برای جراحی
آمادگی قبل از عمل جراحی زیبایی شکم شامل موارد زیر میشود:
- انجام آزمایشهای مختلف یا معاینه پزشکی
- مصرف بعضی داروها یا تغییر داروهای مصرفی فعلی
- ترک دخانیات
- خودداری از مصرف آسپرین، داروهای ضدالتهابی و مکملهای گیاهی افزایش دهنده خطر خونریزی
مراحل جراحی زیبایی شکم
در ادامه مراحل جراحی کوچک کردن شکم را به اختصار شرح میدهیم:
مرحله اول: بیهوشی
بیمار دارو دریافت میکند تا در طول عمل کاملاً راحت باشد. عمل با توجه به ترجیح بیمار و صلاحدید جراح تحت بیهوشی عمومی یا با تزریق داروی آرامبخش و بیهوشی درون وریدی انجام میشود. متخصص روش مناسب را توصیه میکند.
مرحله دوم: ایجاد برش جراحی
جراحی زیبایی شکم از طریق برشی افقی انجام میشود که جراح آن را بین خط رویش موی شرمگاهی و ناف ایجاد میکند.
شکل و طول برش به مقدار پوست اضافی بستگی دارد. جراح ابتدا پوست شکم را بلند میکند و سپس عضلههای ضعیف شده شکم را ترمیم میکند. گاهی اوقات لازم است که برش دومی اطراف ناف ایجاد شود تا بتوان پوست اضافی بالای شکم را برداشت.
پوست بالای شکم مانند پرده کرکرهای پایین آورده میشود. پوست اضافی بریده میشود و پوست باقیمانده به هم بخیه زده میشود. جراح منفذ جدید ناف را ایجاد میکند، ناف به سطح آورده میشود و با بخیه ثابت میشود.
مرحله سوم: بستن برش
برش با بخیه، چسب پوست، نوار پانسمان چسبی یا گیره بسته میشود.
مدت زمان جراحی زیبایی شکم
عمل زیبایی شکم از یک تا پنج ساعت طول میکشد. بیمار شب عمل در بیمارستان بستری شود؛ مدت زمان بستری شدن به شرایط عمومی بیمار بستگی دارد.
دوران بهبود
محل برش در طول دوران بهبود پانسمان است. همچنین لازم است بیمار از نوار کشی یا گن فشرده کننده استفاده کند تا ورم به حداقل برسد و شکل جدید شکم حفظ شود. لولههای باریک و کوچکی به طور موقت زیر پوست قرار داده میشود تا مایع و خون اضافی جمع شده تخلیه شود.
مراقبت پس از درمان
جراح توصیههای لازم را به بیمار ارائه میدهد که معمولاً شامل موارد زیر میشود:
- شیوه مراقبت از محل جراحی و لوله تخلیه
- دستور مصرف داروهای موضعی یا خوراکی تسهیل کننده دوران بهبود و کاهش دهنده احتمال عفونت
- علائم نگران کننده محل جراحی یا سلامت عمومی
- زمان مراجعه مجدد به جراح پلاستیک
نتایج
نتایج نهایی جراحی زیبایی شکم به دلیل وجود ورم و ناتوانی بیمار در صاف ایستادن تا زمان بهبود کامل زخمهای داخلی بلافاصله بعد از عمل مشخص نیست. بیمار باید بتواند پس از گذشت یک تا دو هفته تمام قد بایستد و انتظار میرود در این زمان نتیجه کلی و لاغر شدن شکم را مشاهده کند. عمل ابدومینوپلاستی شکمی صافتر و محکمتر را به دست میدهد که با وزن و نوع بدن تناسب بیشتری دارد. انجام دادن جراحی زیبایی شکم در گذشته از کارآمدی عملهای بعدی میکاهد.
جای زخم عمل زیبایی شکم
برش جراحی شکم برای بانوانی که قبلاً سزارین انجام دادهاند، به گونهای ایجاد میشود تا جای زخم جدید بر روی اسکار (جای زخم) قبلی منطبق شود. محو شدن جای زخم عمل کوچک کردن شکم چند ماه تا یک سال طول میکشد. هر چند انتظار میرود جراحی زیبایی شکم نتایج مناسبی را به دست بدهد، اما تضمینی برای موفقیتآمیز بودن عمل وجود ندارد. گاهی اوقات امکان ندارد که بتوان با یک جراحی به نتیجه دلخواه دست یافت و باید جراحی دیگری نیز انجام شود. بیمار باید در دوران بهبود دقت کند که زخمهای جراحی در معرض فشار و نیروی شدید، تورم، ساییدگی و خراش یا حرکت قرار نگیرد. جراح دستورات دقیق مراقبت از زخم را به بیمار اطلاع میدهد. پیروی از دستورات جراح برای موفقیت جراحی ضروری است.
هزینه
هزینه جراحی لاغر کردن برای تمام بیماران یکسان نیست و در کل شامل موارد زیر میشود:
- هزینه بیهوشی
- هزینه بیمارستان یا مرکز جراحی
- قیمت داروهای تجویز شده
- هزینه آزمایشها
- قیمت گن پس از جراحی
- هزینه جراح
دستمزد جراح با توجه به تجربه ایشان، نوع عمل و موقعیت جغرافیایی کلینیک تعیین میشود. اکثر شرکتهای بیمه هزینه جراحی زیبایی شکم یا عوارض آن را پوشش نمیدهند، با این حال اکثر جراحان پلاستیک تسهیلات ویژهای را برای پرداخت هزینه عمل در نظر میگیرند.
عوارض و ایمنی درمان
تصمیمگیری برای انجام جراحی پلاستیک کاملاً به خود بیمار بستگی دارد و این بیمار است که در نهایت پس از اطلاع از عوارض احتمالی و نتیجه مورد انتظار و سبک و سنگین کردن وضعیت با انجام عمل ابدومینوپلاستی موافقت میکند. خطرات و عوارض جراحی لاغر کردن شکم عبارت است از:
- خطرات مربوط به بیهوشی
- خونریزی
- عفونت
- جمع شدن مایع (سروما)
- به خوبی التیام نیافتن زخم
- از بین رفتن پوست
- بیحسی یا دیگر تغییرات حسی پوست
- تغییر رنگ پوست و یا ورم بلندمدت
- باقی ماندن جای زخم ناخوشایند
- شل شدن و افتادگی مکرر پوست
- از بین رفتن بافت چربی موجود در عمق پوست (نکروز چربی)
- عدم تقارن
- رضایتبخش نبودن نتیجه
- احتمال ضرورت یافتن جراحی ترمیمی
- درد مداوم